sobota 8. prosince 2018

Pohádkový adventní kalendář


Když mi Andělka sdělila, že letos maminka chystá adventní kalendáře s figurkami místo čokolády a bonbonů, napadlo mne, že bych mohla také takový vytvořit. Vymyslela jsem prstové maňásky, které se případně dají snadno (zasunutím korkového špuntu do tělíčka) změnit na klasické loutky do divadélka. Moc jsem přemýšlela nad vhodnými pohádkami a jejich aktéry, aby to bylo něco nového, co děti ještě nemají a co si rády zahrají.
Nakonec jsem dala dohromady čtyři pohádky: O boudě budce, O třech prasátkách, O zajíčkovi a lišce a O kohoutovi a slepičce. Háčkovala jsem dva týdny v kuse - nejvíc práce daly samozřejmě drobné detaily, aby výraz loutek byl přesvědčivý a aby kulisy sloužily, jak mají. Ušila jsem 24 pytlíků a naplnila je tak, aby vždy po pár dnech bylo možné zahrát jednu pohádku. Všechny visí na dřevěné větvi v předsíni.



Loutky tu musí zůstat pohromadě, protože někteří "herci" vystupují v několika pohádkách. Až na Štědrý den bude možné přehrát všechny. A tady jsou jednotlivé pohádky s herci a rekvizitami:

O boudě budce 



Bouda dřevěná s volně položenou střechou, aby se mohla rozpadnout.
Myška Hrabalka

Žabka Kuňkalka

Zajíček Ušáček

Lištička Sestřička

Vlček Šedý boček

Medvěd Křivošlap

O třech prasátkách


Tři prasátka a vlk (z minulé pohádky). Domeček ze slámy (žlutý s volně položenou střechou), ze dřeva (bouda z minulé pohádky) a z cihel. Ten má střechu spojenou s domkem suchým zipem, aby ji vlk neodfoukl ani nezbořil.

O zajíčkovi a lišce

Chaloupka z kůry a chaloupka z ledu, aktéři z první pohádky


Tři noví herci - pes, býk a kohout

Detail kohoutkovy kosy - drží ji křidélky sepnutými patentkou



Tu jsou všichni


O kohoutkovi a slepičce

Kohoutek (bez kosy), slepička, studánka s vodou, švadlenka se šátkem, švec s botami a kartáčem ze štětin, sviňka (ze Tří prasátek) a mlynář s mlátem v korýtku.


Slepička i kohoutek mají ocásek z opravdového peří.


Švadlenka má ve spojených ručkách šátek,
 který se snadno vyvlékne.

Švec má v kapse kartáč ze štětin a přes ruku spojené
 dva střevíčky (tedy spíš bačkory).


Mlynář celý v bílém. Snad ten obsah korýtka vypadá jako mláto...

Háčkovala jsem ze zbytečků příze Gina háčkem číslo 3. Hlavičky jsou z krátkých sloupků (6-12-18-4x 24, 18-12 za zadní nitku, 6 sl.,). Krk je připojen k předním nitkám hlavičky (2 řádky po12 sl.), ve třetí řádce jsou vytvořeny ruce - vždy pár řo a síla ručky podle charakteru postavičky. Pod rukou jsou ještě 3 řady ks a spodek těla je z dlouhých reliéfních sloupků střídavě předních a zadních (13 - jeden navíc), aby vznikl pružný lem a loutka se dala navléknout na různě silný prst. Zvířátka mají i ocásky.



Už se moc těším, až začneme s dětmi loutky vyndávat a zahrajeme si první pohádku. Jestli dobře počítám, už dnes by to mělo jít. Ale děti jely gratulovat babině na Slovensko, tak to musí počkat minimálně do pondělka. To tu bude Joníček a divadlo se mu bude určitě taky líbit.


Žádné komentáře:

Okomentovat